Rättspsykologi

on the 2018-08-31 @ 14:38:34
Hej vänner!
 
Nästa vecka börjar jag skolan och jag känner mig riktigt motiverad och insprerad inför höstterminen. Jag ska läsa en specialkurs som heter rättspsykologi som verkar hur intressant som helst. För er som inte vet så har jag läst beteendevetenskap på universitetet i 2,5 år bl.a. krimonologi, psykologi, sociologi och pedagogik så den här kursen blir liksom en blandning av juridik och beteendevetenskap. Det ska bli så sjukt kul faktiskt! När man forskar inom rättspsykologi (som tillhör processrätten) så är det oftast studier av tvärvetenskaplig karaktär. Det innebär att man inte bara studerar juridiken som sådan utan blandar in en analys från andra områden, t.ex. psykologi. Det kan vara ganska svårt kan jag tänka mig för det får inte blandas ihop allför mycket utan det ska ju finnas en gränsdragning mellan ämnena. 
 
Jag har jättehöga förväntningar på den här kursen och vi ska läsa om så SJUKT intressanta saker (hoppas jag i alla fall, haha). Det är minne, vittneskonfrontationer, psykiska störningar, utvecklingspsykologi, gärningsmannaprofilering, sexuella övergrepp mot barn, sexualbrottsförövare, bevisvärdering, våldsbejakande extremism, brott och kön, brottsoffers reaktioner, arv och miljö för kriminalitet och mer. Visst låter det intressant!?
 
Jag kommer aldrig att glömma när jag läste kriminologi och hade föreläsning där Jerzy Sarnecki höll i lektionen. Han pratade om att det finns tre kriterier som måste vara uppfyllda för att ett brott ska kunna begås. Dessa är:
  1. Lämpligt objekt
  2. Motiverad förövare
  3. Avsaknad av kapabla väktare
De där tre punkterna sitter kvar i ryggmärgen fortfarande, haha. Kommer nog aldrig att glömma dem.
 
Jag hoppas verkligen att höstterminen kommer att bli rolig!
Haaa deee! ❤️

Comments

Kommentera här:

Namn:
remember me?

E-mail: (Publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback